Acumulatori

Intr-un sistem de energie solara sau eoliana, controlerul se ocupa de incarcare bateriei solare, asigurandu-se ca bateriile solare au o durata optima de viata. Pentru bateriile solare tip gel sau AGM intretinerea este redusa sau deloc necesara. Bateriile solare umede/inundate si nesigilate au nevoie ocazional de completare cu apa distilata.

Diferenta dintre bateriile solare cu descarcare profunda si bateriile de pornire de pe o masina este semnificativa. O baterie de pornire este proiectata pentru a produce o explozie scurta de energie pentru pornirea motorului. Tipul de baterii solare cu descarcare profunda este conceput pentru a oferi putere pe o perioada mult mai lunga de timp.

Daca se utilizeaza o baterie de pornire, in loc de baterii solare, pe orice sistem cu descarcare profunda, bateria de pornire se va deteriora rapid. Stresul unei descarcari profunde poate deteriora permanent placile de plumb din baterie, provocand o celula scurtcircuitata.

Din acest motiv, tipul de baterii solare cu descarcare profunda contin placi de plumb mult mai grele ?i mai puternice. Acest lucru permite tipului de baterii solare sa reziste mai bine stresului unei descarcari profunde. De asemenea, tipul de baterii solare este mai scump, in prezent plumbul fiind din ce in ce mai costisitor.

Bateriile cu descarcare profunda sunt produse în celulele de 2V care sunt unite pentru a furniza valorile corecte de tensiune (de exemplu 12 x celule 2v = baterie 24V).

Cantitatea de energie ce se poate stoca in bateriile solare este evaluata in Ah (amperi ora). Aceasta variaza in func?ie de cat de repede este scoasa puterea din baterii solare. Cele mai multe baterii solare sunt evaluate la 20 ore sau 100 ore. Acest lucru inseamna ca bateriile solare evaluate la 100Ah in C20 sunt capabile s? produca 100A atunci cand sunt consumate in 20 de ore, adica o sarcina constanta de 5 amperi.

Durata de viata a unei baterii solare este exprimata ca “durata de via?a proiectata” sau “viata ciclica”. Daca tipul de baterie solare nu trece prin multe cicluri incarcare-descarcare, aceasta va tine in mod normal cat durata de viata proiectata. Dac? tipul de baterii solare este incarcat-descarcat regulat, durata de viata va depinde de profunzimea ciclului de descarcare si de numarul de cicluri. Aceste date sunt adesea afisate pe un grafic de catre producatori si sunt cheia pentru baterii solare de calitate.

Bateriile solare :
– baterie solara cu acid;
– baterie solara tip AGM (absorbed glass mat);
– baterie solara cu gel;
– baterie solara Li-Ion.