Produse

PANOURI FOTOVOLTAICE MONOCRISTALINE

Cel mai bun randament (eficienta) de conversie a luminii in energie electrica. Panouri fotovoltaice pret

PANOURI FOTOVOLTAICE AMORFE (THIN-FILM)

Comportament foarte bun la temperaturi ridicate si la iluminare indirecta. Panouri fotovoltaice pret

Panourile fotovoltaice realizeaza conversia directa a luminii in energie electrica la nivel atomic. Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina si a elibera electroni. Acest efect poarta numele de efect fotoelectric. Atunci cand acesti electroni sunt captati rezulta un curent electric care poate fi utilizat ca electricitate.

Efectul fotoelectric a fost observat pentru prima data in anul 1839 de catre fizicianul francez Edmund Bequerel. Bequerel a descoperit ca anumite materiale pot produce cantitati mici de curent electric cand sunt expuse la lumina. In 1905, Albert Einstein a descris natura luminii si efectul fotoelectric pe care se bazeaza tehnologia fotovoltaica, lucru pentru care a primit mai tarziu premiul Nobel pentru fizica. Primul modul fotovoltaic a fost realizat în Laboratoarele Bell in 1954. A fost inregistrat ca baterie solara si a fost considerat doar o curiozitate, prea scump pentru a fi utilizat pe scara larga. In anii 1960, industria spatiala a fost prima care a inceput sa utilizeze in mod serios tehnologia pentru a furniza energie electrica la bordul navelor spatiale. Prin intermediul programelor spatiale, tehnologia a avansat, fiabilitatea ei s-a îmbunatatit, iar costul a inceput sa scada. In timpul crizei energetice din anii 1970, tehnologia fotovoltaica a fost recunoscuta ca o sursa de energie electrica si in alte aplicatii decat cele spatiale.

Celulele solare sunt realizate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul, utilizate in industria microelectronicii. Pentru celulele solare, un strat subire semiconductor este tratat special pentru a forma un camp electric, pozitiv pe o parte si negativ pe cealalta. Atunci cand energia
luminoasa ajunge la celula solara, electronii se elibereaza din atomi în materialul semiconductor.

Daca se ataseaza conductori electrici pe partile pozitive si negative, formand un circuit electric, electronii pot fi captati sub forma de curent electric – adica, energie electrica. Aceasta electricitate poate fi utilizata in diferite scopuri (iluminat, alimentare echipamente).
Un numar de celule solare conectate electric unele cu altele si montate pe un suport sau un cadru formeaza un modul fotovoltaic.

Celulele solare pot fi clasificate dupa numeroase criterii. Cel mai cunoscut criteriu este grosimea materialului. Se face distinctie între celule cu strat gros ?i celule cu strat subtire ca o pelicula.

• Un alt criteriu este materialul: materialele semiconductoare care se pot utiliza pot fi CdTe,
GaAs, sau compusi ai cuprului-indiului-seleniului, dar cel mai bine cunoscut în lumea intreaga este siliciul
• Structura cristalelor, cristalina (mono-/policristalina), sau amorfa.
• In plus fata de materialele semiconductoare, exista si abordari de noi materiale, cum ar fi substante organice si pigmenti organici.

In functie de tipul cristalului, putem distinge trei tipuri de panouri solare fotovoltaice
panouri fotovoltaice pret

Panouri fotovoltaice monocristaline

Pentru a produce acest tip este necesar un material semiconductor absolut pur. Fibrele monocristaline sunt extrase din topitura de siliciu si apoi tesute astfel încat sa formeze placi fine. Acest proces de productie garanteaza un nivel de eficienta  relativ mare.

Panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice policristaline

Mai eficiente din punctul de vedere al costului. La producerea lor , siliciul lichid se toarna in blocuri care apoi formeaza placi. In timpul solidificarii materialului, se formeaza structuri de marimi diferite la maginile carora apar defecte.
Ca urmare a acestui defect al cristalelor, celula solara este  mai putin eficienta.

Panouri Fotovoltaice

Panouri fotovoltaice amorfe (thin-film)

Cu strat subtire se obtin prin depunerea unei pelicule de siliciu pe sticla sau pe alt material folosit ca substrat. Grosimea stratului este mai mica de 1µm (grosimea firului de par uman este de 50-100 µm). Costurile de productie sunt mai mici din cauza ca materialul costa mai putin. Totusi, eficienta celulelor amorfe este mai mica decat cea a celorlalte doua tipuri de celule. Din acest motiv s-au utilizat in primul rand la echipamentele de joasa putere (ceasuri, calculatoare de buzunar), sau ca elemente de fatada. In prezent ele sunt utilizate si in fermele solare de mare putere (MW).

Panouri fotovoltaice
Invertorul DC/AC este un dispozitiv care preia puterea de curent continuu DC – polaritate constanta (de la baterie sau panou solar PV) si o converteste în putere de curent alternativ AC (pentru alimentarea echipamentelor electronice ?i electrocasnice).

Diferenta dintre unda sinusoidala si unda sinusoidala modificata.

Generatoarele AC dau o tensiune ondulatorie ce variaza de la pozitiv la negativ. Acest lucru are avantaje in transmisia puterii pe distante lungi. Puterea AC din reteaua publica este strict reglementata sa fie o unda sinusoidala perfecta, pentru ca undele sinusoidale radiaza cea mai mica cantitate de energie radio în timpul transmisiei la distanta.
• Pot lucra bine cu o unda sinusoidala modificata: încarcatoare de laptop, telefon mobil si aparate foto, aparate cu motor de putere mica si turatie fixa, prajitoare, cafetiere, cele mai multe aparate stereo, imprimante cu jet, frigidere mici, televizoare, aparate video, multe cuptoare cu micro­unde.
• Necesita alimentarea AC cu unda sinusoidala adevarata aparate precum: unele ceasuri digitale si unele incarcatoare de baterii, variatoare de lumina, imprimante cu laser, unele gadget-uri care func­tioneaza cu baterii reincarcate intr-un adaptor de curent alternativ, incarcatoare si scule de mana (care au o eticheta de avertizare) si unele aparate stereo ieftine care au surse de ener­gie ce nu pot elimina perturbatiile de mod comun. La echipamentele medicale se recomanda numai invertoare cu unda sinusoidala adevarata, fabricate si testate pentru aceste aplicatii.
• Multimetrele sunt proiectate pentru a masura si indica corect valorile mediate (RMS) la tensiuni si curenti sinusoidali. La alte forme de unda, ele vor indica valori mai scazute cu 5% … 20%.

Energia electrica de curent continuu produsa de panourile fotovoltaice este direct proportionala cu nivelul iradiantei solare si variaza in timp atit in tensiune cit si in curent. Pentru a fi utilizata la alimentarea consumatorilor, aceasta energie trebuie sa fie stabilizata si stocata, si daca este cazul transformata in energie electrica de curent alternativ pentru consumatorii clasici pe 230V / 50Hz.

Stabilizarea tensiunii de curent continuu obtinuta la iesirea panourilor fotovoltaice se realizeaza cu un echipament special numit regulator de incarcare.

Regulatorul de incarcare indeplineste de asemenea si alte functii precum: alimentare consumatori de curent continuu cum ar fi: becuri, relee pe curent continuu, becuri pe led cu alimentare la 12V, sau consumatori sa nu depaseasca amperajul incarcatorului , detectare automata a tensiunii bateriei, protectie la conectare polaritate inversa, protectie la descarcare excesiva si la supraincarcare a bateriei, deconectare sarcina in functie de starea de incarcare (SOC) a bateriei, reconectare automata a sarcinii, compensare automata in functie de temperatura, comutare automata pentru iluminat pe timp de noapte, etc.

Regulatorul de incarcare poate fi utilizat pentru alimentarea directa a consumatorilor de curent continuu, sau in tandem cu un invertor de baterii pentru alimentarea consumatorilor de curent alternativ.

Sunt utilizate numai in sistemele fotovoltaice neconectate la sistemul energetic national . Pe piata exista doua clase mari de regulatoare de incarcare : regulatoarele clasice de tip PWM (cu modulatie in impuls) si regulatoarele MPPT (cu urmarirea punctului de putere maxima). Regulatoarele de incarcare PWM se utilizeaza de regula in sisteme de putere mica si au un randament cu circa 15-30% mai mic decit al regulatoarelor de incarcare MPPT.

Alegerea corecta a regulatorului de incarcare solar se face in functie de tensiunea, curentul de incarcare si tipul de acumulatori (cu acid lichid, AGM sau Gel), tensiunea si curentul maxim al panourilor fotovoltaice, tensiunea si curentul maxim al consumatorilor, etc.

regulatoare incarcare

Intr-un sistem de energie solara sau eoliana, controlerul se ocupa de incarcare bateriei solare, asigurandu-se ca bateriile solare au o durat? optima de via?a. Pentru baterii solare tip gel sau AGM întretinerea este redusa sau deloc necesara. Bateriile solare umede/inundate si nesigilate au nevoie ocazional de completare cu apa distilata.

Diferenta dintre bateriile solare cu descarcare profunda ?i bateriile de pornire de pe o masina este semnificativa. O baterie de pornire este proiectata pentru a produce o explozie scurta de energie pentru pornirea motorului. Tipul de baterii solare cu descarcare profunda este conceput pentru a oferi putere pe o perioada mult mai lung? de timp.

Dac? se utilizeaza o baterie de pornire, in loc de baterii solare, pe orice sistem cu descarcare profunda, bateria de pornire se va deteriora rapid. Stresul unei desc?rcari profunde poate deteriora permanent pl?cile de plumb din baterie, provocand o celul? scurtcircuitata.

Din acest motiv, tipul de baterii solare cu descarcare profunda contin placi de plumb mult mai grele ?i mai puternice. Acest lucru permite tipului de baterii solare sa reziste mai bine stresului unei descarcari profunde. De asemenea, tipul de baterii solare este mai scump, in prezent plumbul fiind din ce in ce mai costisitor.

Bateriile cu descarcare profunda ( baterii solare ) sunt produse în celulele de 2V care sunt unite pentru a furniza valorile corecte de tensiune (de exemplu 12 x celule 2v = baterie 24V).

Cantitatea de energie ce se poate stoca in baterii solare este evaluata in Ah (amperi ora). Aceasta variaza in func?ie de cat de repede este scoasa puterea din baterii solare. Cele mai multe baterii solare sunt evaluate la 20 ore sau 100 ore. Acest lucru înseamna ca bateriile solare evaluate la 100Ah in C20 sunt capabile s? produc? 100A atunci cand sunt consumate in 20 de ore, adica o sarcina constanta de 5 amperi.

Durata de via?a a unei baterii solare este exprimata ca “durata de via?a proiectata” sau “via?a ciclica”. Dac? tipul de baterii solare nu trece prin multe cicluri incarcare-descarcare, aceasta va tine în mod normal cat durata de via?? proiectata. Dac? tipul de baterii solare este incarcat-descarcat regulat, durata de via?a va depinde de profunzimea ciclului de descarcare si de num?rul de cicluri. Aceste date sunt adesea afisate pe un grafic de catre producatori si sunt cheia pentru baterii solare de calitate.

Bateriile solare :
– baterii solare cu acid;
– baterii solare tip AGM (absorbed glass mat);
– baterii solare cu gel.

K2 System este o companie germana care ofera sisteme de integrare par?iale construite pe sine. K2 Systems este caracterizat de un design atractiv ?i utilizarea de materiale de calitate superioara.