componente
kit fotovoltaic

componentele-unui-sistem-fotovoltaic

Sistemele fotovoltaice reprezinta o solutie eficienta de a transforma energia solara in energie electrica. Proiectarea corectă a unui sistem fotovoltaic implică alegerea amplasamentului și componentelor adecvate (panouri fotovoltaice, invertor şi alte echipamente, evitarea pierderilor de energie electrică acolo unde este posibil, precum şi minimizarea pierderilor inevitabile după caz).

Kit-uri Fotovoltaice

On Grid

PROSUMATOR

kit-uri Fotovoltaice

Off Grid

PRODUSE NOI

Kit-uri Fotovoltaice

Hybrid

PRODUSE NOI

Sistemele fotovoltaice sunt în general compuse din șase componente individuale : panouri fotovoltaice solare, regulator de încărcare, banc de baterii, invertor, contor inteligent de energie electrică și rețeaua electrică.

Instalarea corectă a acestor componente determină cât de eficiente sunt panourile solare . Cu toate acestea, un regulator de încărcare și bancul de baterii sunt opționale . Chiar dacă aceste două componente vă ajută să stocați și, ca atare, să utilizați mai bine energia electrică generată, acestea ar putea crește și prețul total al instalației fotovoltaice. Chiar dacă instalatiile solare fotovoltaice produc putere atunci când sunt expuse la soare, celelalte componente sunt necesare pentru conversia, distribuirea și stocarea corectă a energiei produse de panourile solare.

Sistemele fotovoltaice sunt compuse din:

1. Panouri fotovoltaice

Conversia fotovoltaică reprezintă transformarea directă a radiaţiei solare în energie electrică prin intermediul celulelor solare. Fotovoltaicele permit generarea energiei electrice din lumina soarelui. Producţia de energie a unui sistem fotovoltaic depinde de mai mulţi factori printre care se numără amplasarea, orientarea şi înclinația sistemului, precum și condițiile de temperatură și de umbrire. O proiectare bună trebuie să ia în considerare toţi aceşti factori.

 

2. Regulatorul de incarcare

Regulatoarele de încărcare reglează curentul continuu de la panourile solare pentru a vă asigura că bateriile nu sunt supraîncărcate . Un regulator de încărcare poate măsura dacă bateriile sunt încărcate complet și poate opri curentul să curgă, pentru a preveni deteriorarea permanentă a bateriilor. Deoarece nu fiecare sistem fotovoltaic are atasat un banc de baterii, nu este întotdeauna necesar să includeți un regulator de încărcare în sistemul dumneavoastră. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de un regulator de încărcare doar dacă aveți in componenta sistemului si un banc de baterii.

 

3. Baterii

Un banc de baterii vă asigură că energia neutilizată nu se pierde, ea fiind stocata in acumulator. Acesta poate, de exemplu, să furnizeze energie electrică locuintei dumneavoastra, în timpul nopții sau în timpul vremii nefavorabile, când nu există suficientă lumină solară. Includerea unei baterii în sistemele fotovoltaice este opțională , dar poate dubla cantitatea de energie solară pe care o puteți utiliza. Cu un sistem de baterii, casa ta va putea să utilizeze 80% din energia generată, în timp ce fără sistem de baterii, aceasta ar fi de numai 40%.

4. Invertor

Un convertizor de energie solară este o parte esențială a oricărui sistem fotovoltaic , deoarece convertește energia electrică de la curent continuu (DC) la curent alternativ (AC) . Acest lucru este necesar, deoarece aveți nevoie de curent alternativ pentru alimentarea cu energie a aparatelor de uz casnic.

 

5. Contor inteligent

Indiferent de sistemul fotovoltaic ales, gospodăria dumneavoastra dispune de un contor de energie care măsoară consumul de energie electrică. Acest contor este conectat la sistemul PV și măsoară cantitatea de energie electrică utilizată în casa dumneavoastra dar si energia produsa de panourile fotovoltaice. Energia electrică pe care ați produs-o cu ajutorul panourilor fotovoltaice , care nu este stocata sau utilizata de consumatorii dumneavoastra, se va livra sau nu in reteaua nationala (la alegerea dumneavoastra).

 

6. Structura de sustinere

Un randament si o eficienta energetica garantata vor fi date numai daca echipamentele fotovoltaice vor fi amplasate si instalate intr-un mod corect. In acest sens au fost creati suportii de prindere ai panourilor fotovoltaice. Pentru ca panourile fotovoltaice trebuie sa aiba o orientare corespunzatoare catre soare si sa fie amplasate deasupra cladirii, pe acoperis.Acestea trebuie sa fie fixate cu ajutorul unor structuri de montaj si a suportilor de prindere pentru panouri fotovoltaice.

 

7. Echipamente de siguranță și de împământare

Echipamentele de siguranță și de împământare sunt necesare în scopuri de siguranță și prevenire a incendiilor. Deconectatoarele de siguranță automate și manuale protejează cablajul și componentele unui sistem fotovoltaic de supratensiuni și alte defecțiuni ale echipamentului. Echipamentul de împământare oferă o cale de rezistență scăzută de la sistemul dumneavoastra la pământ pentru a proteja un sistem fotovoltaic împotriva supratensiunilor create de lovituri de trăsnet sau alte defecțiuni ale echipamentului. Datorită capacităţii de a genera energie electrică „curată” de la soare - fără emisii de CO2- sistemele fotovoltaice reprezintă o parte a soluţiei la problemele actuale de energie şi de mediu. Energia electrică fotovoltaică solară poate contribui la reducerea treptată a consumului de combustibili fosili, participând în mod semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul energiei electrice.