La 21 iunie 2016, este aniversata Ziua mondiala a Soarelui. Este o sarbatoare anuala instituita de Societatea Internationala pentru Energie Solara si are drept scop principal popularizarea posibilitatilor de utilizare a energiei solare. Pe lânga aspectul economic, Ziua mondiala a Soarelui are semnificatii astronomice, caci data de 21 iunie coincide cu cea mai lunga zi din an, ziua solstitiului de vara, ce marcheaza începutul verii astronomice.
Energia solara sta la baza întregii vieti de pe Pamânt si reprezinta aproximativ 420 trilioane kWh, potrivit www.rets-project.eu, site-ul Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeana ce încurajeaza utilizarea energiilor regenerabile.
Conform sursei citate, aceasta cantitate de energie generata de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totala de energie utilizata de toti oamenii. Radiatia solara, împreuna cu celelalte surse secundare de energie, cum ar fi energia vântului si energia valurilor, electricitatea hidro si biomasa, reprezinta cea mai mare parte din energia provenita din sursele regenerabile disponibile pe Pamânt. Producerea de energie electrice din energie solara se bazeaza pe instalatii termice si pe panourile fotovoltaice. O lista partiala a aplicatiilor energiei solare cuprinde încalzirea si racirea spatiului cu ajutorul arhitecturii solare, furnizarea de apa potabila prin distilare si dezinfectie, iluminatul, producerea de apa calda, gatitul cu ajutorul energiei solare si caldura de proces de înalta temperatura utilizata în scopuri industriale. Pentru a utiliza energia solara, se folosesc de obicei panourile solare.
Potrivit unui raport publicat la 31 mai 2016 de REN 21, o coalitie internationala care regrupeaza guverne, asociatii profesionale din domeniul energiilor regenerabile si institutii financiare, în anul 2015 a fost investita o suma record de 286 miliarde de dolari, la nivel mondial, pentru energii regenerabile, cu 13 miliarde de dolari mai mult decât în 2014. Energia solara a fost principalul beneficiar, atragând investitii de aproape 150 de miliarde de dolari, mai mult decât toate celelalte tehnologii cumulate, exceptând energia hidro.
Trecând la dimensiunea astronomica si calendaristica a Zilei mondiale a Soarelui, în 2016, solstitiul de vara are loc la 21 iunie, la ora 01:34. Denumirea de solstitiu (“Soarele sta”) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui în raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar, la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopti albe”.
Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului când Soarele se afla la cea mai mare sau la cea mai mica înaltime fata de ecuator. Pamântul executa atât o miscare anuala de revolutie în jurul Soarelui, cât si o miscare diurna de rotatie în jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamântului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamântului. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei începe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pâna la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. În emisfera sudica a Pamântului, fenomenul se deruleaza în sens invers.
Ziua Mondiala a Soarelui a fost marcata pentru prima data în România în 1997.
sursa : agerpres.ro