Panouri Fotovoltaice

Panouri fotovoltaice  – realizeaza conversia directa a luminii in energie electrica la nivel atomic. Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina si a elibera electroni. Acest efect poarta numele de efect fotoelectric. Atunci cand acesti electroni sunt captati rezulta un curent electric care poate fi utilizat ca electricitate.

Efectul fotoelectric a fost observat pentru prima data in anul 1839 de catre fizicianul francez Edmund Bequerel. Bequerel a descoperit ca anumite materiale pot produce cantitati mici de curent electric cand sunt expuse la lumina. In 1905, Albert Einstein a descris natura luminii si efectul fotoelectric pe care se bazeaza tehnologia fotovoltaica, lucru pentru care a primit mai tarziu premiul Nobel pentru fizica.

Primul modul fotovoltaic a fost realizat în Laboratoarele Bell in 1954. A fost inregistrat ca baterie solara si a fost considerat doar o curiozitate, prea scump pentru a fi utilizat pe scara larga. In anii 1960, industria spatiala a fost prima care a inceput sa utilizeze in mod serios tehnologia pentru a furniza energie electrica la bordul navelor spatiale prin panouri fotovoltaice. Prin intermediul programelor spatiale, tehnologia a avansat, fiabilitatea ei s-a îmbunatatit, iar costul de productie al panourilor fotovoltaice a inceput sa scada. In timpul crizei energetice din anii 1970, tehnologia fotovoltaica a fost recunoscuta ca o sursa de energie electrica si in alte aplicatii decat cele spatiale.

panouri fotovoltaice
Celulele solare sunt realizate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul, utilizate in industria microelectronicii. Pentru celulele solare, un strat subire semiconductor este tratat special pentru a forma un camp electric, pozitiv pe o parte si negativ pe cealalta. Atunci cand energia luminoasa ajunge la celula solara, electronii se elibereaza din atomi în materialul semiconductor.Daca se ataseaza conductori electrici pe partile pozitive si negative, formand un circuit electric, electronii pot fi captati sub forma de curent electric – adica, energie electrica. Aceasta electricitate poate fi utilizata in diferite scopuri (iluminat, alimentare echipamente).
Un numar de celule solare conectate electric unele cu altele si montate pe un suport sau un cadru formeaza un modul fotovoltaic (panouri fotovoltaice).
Celulele solare pot fi clasificate dupa numeroase criterii. Cel mai cunoscut criteriu este grosimea materialului. Se face distinctie între celule cu strat gros ?i celule cu strat subtire ca o pelicula.
– Un alt criteriu este materialul: materialele semiconductoare care se pot utiliza pot fi CdTe,
GaAs, sau compusi ai cuprului-indiului-seleniului, dar cel mai bine cunoscut în lumea intreaga este siliciul
– Structura cristalelor, cristalina (mono-/policristalina), sau amorfa.
– In plus fata de materialele semiconductoare, exista si abordari de noi materiale, cum ar fi substante organice si pigmenti organici.
In functie de tipul cristalului, putem distinge trei tipuri de panouri fotovoltaice

PANOURI FOTOVOLTAICE MONOCRISTALINE

Cel mai bun randament (eficienta) de conversie a luminii in energie electrica. Panouri fotovoltaice pret

PANOURI FOTOVOLTAICE AMORFE (THIN-FILM)

Comportament foarte bun la temperaturi ridicate si la iluminare indirecta.
Panouri fotovoltaice pret