Panouri fotovoltaice versus panouri solare Bucuresti- ce sa alegi?

Panourile solare si sistemele fotovoltaice sunt cele mai populare alegeri in materie de surse de energie alternativa.

Desi au devenit din ce in ce mai populare, multi proprietari inca nu inteleg diferentele intre aceste doua tipuri, majoritatea considerand ca sunt unul si acelasi lucru.

Iata tot ce trebuie sa stii despre fiecare.

Panouri solare Bucuresti vs panouri fotovoltaice- asemanari

Inainte de a detalia pe fiecare este mai usor  de vazut ce au in comun.

Ambele folosesc lumina soarelui pentru a genera electricitate si ambele sunt surse de energie regenerabila. Atat panourile solare cat si cele fotovoltaice pot fi folosite pentru a compensa costurile cu energia si sunt eligibile pentru stimulente guvernamentale.

Totusi pana aici sunt asemanarile, deoarece energia solara este absorbita diferit de cele doua sisteme, pentru a servi pentru motive diferite.

Panouri solare vs panouri fotovoltaice- deosebiri

Panourile fotovoltaice sunt concepute pentru a transforma energia termica in energie electrica in timp ce panourile solare Bucuresti transforma lumina soarelui in caldura. Acesta este motivul pentru care aceste optiuni nu concureaza dar se completeaza reciproc.

Principiul de functionare al celulelor fotovoltaice

In primul rand este important de inteles rolul celulelor fotovoltaice in interiorul sistemelor solare fotovoltaice. Celulele solare genereaza electricitate prin procesul fotovoltaic, in care lumina soarelui genereaza electricitate in anumite materiale prin extragerea electronilor din corpurile lor.

Celulele fotovoltaice pot fi compuse din materiale monocristaline sau policristaline. Acestea sunt formate din mai multe straturi, iar cele mai semnificative sunt semiconductorii situati in centru. Cel mai de sus semiconductor are un strat negativ, deoarece atomii materialului sunt umpluti cu electroni suplimentari, care au o sarcina negativa.  In sens opus, conductorul cel mai de jos poate fi caracterizat ca fiind pozitiv, deoarece atomii materialului nu contin electroni.

Cand lumina soarelui intra in semiconductorul superior, electronii liberi sunt dizlocati si atrasi de semiconductorul pozitiv de dedesubt. Astfel se formeaza o bariera intre cele doua straturi, deoarece conductorii de pe ambele straturi forteaza electronii sa se miste in celula generand sarcina electrica.

Conductorii forteaza acest curent de la celula la o sarcina electrica care absoarbe energia din celula fotovoltaica si genereaza electricitate. In cele din urma electronii se intorc in celula si procesul continua.

Principiul de functionare al panourilor solare Bucuresti

Deoarece celulele fotovoltaice genereaza o sursa limitata de energie, mai multe celule sunt conectate pentru a forma un panou solar. Cand lucreaza impreuna, celulele solare pot genera mai mult curent si prin urmare mai multa energie.

In plus, prin securizarea celulelor impreuna, panoul functioneaza ca o carcasa de protectie pentru celulele din interior. Celulele solare instalate, sunt mai putin expuse catre daune cauzate de influente externe, cu ar fi conditiile meteo severe (de ex grindina).

Curentul generat de panourile solare Bucuresti este diectionat ulterior catre invertorul central (sau micro-inventorul, in functie de configuratia sistemului). Apoi este transformata in energie electrica pe care aparatele din casa o pot utiliza.

Numarul de celule din panou poate varia in functie de modelul si marca specifica aleasa. De obicei intre 60 si 72 celule pe un panou.

Un alt termen folosit frecvent este matrice fotovoltaica, care este un sistem format din mai multe panouri fotovoltaice.

Comparatie costuri de instalare

Alt aspect de care proprietarii tin cont sunt costurile de instalare ale ambelor sisteme.

Costurile panourilor solare Bucuresti sunt mai reduse decat in cazul panourilor fotovoltaice. Dar costul final depinde de mai multe aspecte, cum ar fi numarul de celule utilizate, capacitatea totala a sistemului si cantitatea de energie in final. De asemenea panourile policristaline sunt mai costisitoare decat celulele monocristaline.

Desi ambele variante nu necesita costuri de intretinere, cheltuielile includ o verificare anuala a sistemului si inlouirea bateriilor sau celulelor uzate daca este cazul. Din punct de vedere economic, perioada de amortizare depinde de tipul de sistem ales si daca achizitia a fost compesanta de o subventie.

Panouri solare Bucuresti vs Panouri fotovoltaice- ce alegi

Exista in mod clar diferente, avantaje si dezavantaje pentru ambele optiuni. In functie de necesitatile casei sau ale familei decideti care este cea mai avantajoasa optiune: colectoare solare termale sau metoda fotovoltaica.

Daca preocuparea este incalzirea apei calde si cautati o solutie care sa ajute la functionarea sistemului de incalzire si doriti sa integrati sistemul solar si sa folositi un boiler sau o pompa, investitia in panouri fotovoltaice este o idee grozava.

Daca obiectivul principal este de a iesi din sistemul de alimentare cu energie electrica clasica, si de a reduce costurile cu energia electrica si a avea o sursa de energie regenerabila, ar trebui sa optati pentru un sistem de panouri solare.

Raspunsul la intrebarea care din cele doua sisteme este mai bun tine de cerintele particulare ale fiecarui proprietar, referitoare la utilizarea sistemului si analiza raportului valoare-pret.

De ce sa alegi panouri fotovoltaice Ilfov pentru casa ta de vacanta
Panouri solare Bucuresti – O investitie de viitor
keyboard_arrow_up