Kit-uri fotovoltaice: componente, avantaje, costuri

  Acest formular folosește Akismet ca să reducă spamul. Află cum sunt procesate datele tale.

  Peste tot in lume, tot mai multi proprietari de case aleg sa isi instaleze sisteme solare de generare a energiei electrice. Motivatia acestora este de a reduce si minimiza costurile, dar si de a opta pentru solutii mai prietenoase cu mediul inconjurator.
  Insa pentru a afla ce include un kit de panouri solare si daca le poti instala singur, citeste articolul pana la capat si vei primi raspunsul la intrebari.
  Panourile instalate pe acoperisul casei, absorb si convertesc fotonii care provin din lumina naturala, intr-o forma de energie utilizabila. Sistemele solare sunt adesea numite sisteme fotovoltaice. Instalarea unui astfel de sistem de calitate, poate reduce sau elimina dependenta de energie electrica pentru ilumina, incalzi sau raci si celelalte necesitati ale locuintei.
  Practic un astfel de sistem instalat este o sursa de energie nesfarsita, care cu o mentenanta minima te ajuta sa faci economii si sa amortizezi investitia initiala in doar cativa ani. Si odata costurile amortizate, te vei putea bucura de cativa ani de energie gratuita.

  Ce tipuri de kituri fotovoltaice si sisteme solare sunt disponibile

  • Sisteme conectate la grid: sunt sistemele cele mai populare, locuinta fiind conectata la gridul principal astfel incat poate folosi electricitate atunci cand panourile nu produc suficienta energie pentru a acoperi nevoile casei.
  • Sisteme hibride: numite si sisteme de depozitare a energiei, acestea includ o baterie solara pentru a pastra energia pentru mai tarziu, cand necesitatile pot fi mai mari si energia colectata mai mica. Si acestea sunt conectate la grid.
  • Sisteme off-grid:acestea nu sunt conectate cu gridul principal si functioneaza auto-suficient, intreaga energie fiind pastrata, folosita si depozitate pentru consumul propriu.

  Care sunt beneficiile alegerii unui kit fotovoltaic?

  Sistemul fotovoltaic poate fi adaptat si folosit nevoilor specifice ale casei.
  – Odata instalat, kitul necesita intretinere minima, si garanteaza electricitate pentru intreaga viata.
  – Sistemele fotovoltaice ofera electricitate in mod sustenabil, bazandu-se pe o resursa naturala gratuita- soarele. Iar modul lor de functionare nu creaza zgomot sau poluare.
  – Tinand cont ca sistemele sunt modulare, sunt usor de expandat sau chiar de transportat.
  – Desi pretul initial poate parea mare, pe termen lung un kit fotovoltaic va reduce costurile electricitatilor, de vreme ce vei avea curent electric in mod gratuit.
  – Electricitatea generata de sistemul fotovoltaic poate fi folosita pentru a produce caldura, in combinatie cu un boiler electric. In mod alternativ poti opta pentru variante care includ si incalzirea apei.
  Componentele kit-ului fotovoltaic:
  Panourile: acestea sunt elemente cheie ale sistemului solar – adica acestea produc electricitatea. Toate sistemele solare, indiferent de tip au panouri. Acestea sunt realizate din celule mici de silicon, care sunt conectate impreuna pentru a realiza module.
  Regulatorul de incarcare: se foloseste in cazul sistemelor solare care au baterii solare. Cele conectate prin grid nu au baterii sau un regulator de incarcare. Acesta este instalat intre panouri si baterii pentru a preveni supraincarcarea bateriilor si pentru a se asigura ca bateria este incarcata la voltajul corect. Daca este supraincarcata bateria poate lua foc, deci acest element este esential pentru ca sistemul reziste termen lung.
  Bateriile solare: se pot adauga sistemului solar si mai tarziu pentru folosirea sistemului si peste noapte. Daca vrei ca sistemul sa functioneze si in timpul unei pene de curent, bateriile sunt necesare. Sistemele hibrid si off-grid functioneaza energie solara depozitata. Totusi sistemele off-grid au nevoie mai mare de baterii pentru ca nu au solutia de rezerva din grid, la fel ca sistemele hibride.
  Invertorul: este un dispozitiv esential oricarui sistem solar, care converteste energie electrica de tip curent continuu, in curent alternativ. Pentru folosirea aparatelor casnice este nevoie de curent alternativ.
  Pot sa imi instalez kitul fotovoltaic singur?
  Este o intrebare destul de frecventa. Da, multe persoane aleg sa isi instaleze singure kit-ul pentru a economisi costurile unei echipe. Dezavantajul este ca, dincolo de banii economisiti, instalarea va necesita o cantitate substantiala de timp pentru instalare, si poate fi periculoasa.
  In functie de sistem, unele nu sunt permise a se instala de proprietar in conexiune cu gridul. In plus este posibil sa nu mai poti beneficia de garantie daca alegi sa instalezi singurl. Mai pe scurt, da, poti instala singur sistemul, dar nu este recomandat.
  Cat priveste costurile, estimarea acestora se face in functie de tipul de kit panouri solare si de necesitatile locuintei. Se ridica la cateva mii de euro, dar amortizarea se face in cativa ani, prin reducerea costurilor la facturi.

  Kit panouri solare – Cum il alegi pe cel mai avantajos?
  Kit panouri solare: avantaje si dezavantaje
  keyboard_arrow_up